Välj rätt mobilabonnemang och spar pengar

Lika länge som det funnits mobiltelefoner har mobiloperatörerna stridit om vem som kan erbjuda de bästa och billigaste abonnemangen. Denna konkurrens mellan bolagen var så intensiv så att de till och med var beredda att betala för den telefon man köpte så länge telefonen var bunden till mobiloperatörens abonnemang. Än idag så skiljer sig priserna åt mellan de olika mobiloperatörerna vilket gör att det finns möjlighet att spara pengar genom att välja det mobilabonnemang som passar dig bäst.

Att tänka på när du ska välja mobilabonnemang

När du ska välja ett mobilabonnemang behöver du först bestämma vad som är mest relevant för dig. Använder du telefonen främst till att ringa och skicka sms och sedan surfar på ditt Internet hemma och på kontoret eller är du i behov av att alltid vara uppkopplad till Internet. Många mobiloperatörer erbjuder gratis samtal och sms och tar istället betalt för dataöverföringen då du surfar på nätet. Priserna kan skilja stor mellan olika abonnemang och är det så att du inte behöver vara uppkopplad ständigt eller att du använder begränsat med data kan du hitta billigare abonnemang.

Det finns två typer av mobilentreprenörer idag, dels de traditionella som har butiker och dels operatörer som endast finns på nätet, så kallade lågprisleverantörer. Genom att jämföra priser för samtal och datamängd kan du enkelt hitta ett abonnemang som passar för dig och som gör att du kan spara in pengar varje månad.

Spara pengar genom att välja mobilabonnemang med rabatter

Många mobiloperatörer erbjuder olika rabatter för olika målgrupper vilket gör att du kanske kan hitta ett rabatterat mobilabonnemang som passar för dina behov. Nedan kan du finna några av de vanligaste erbjudandena men det kan också finnas tillfälliga erbjudanden som du bör hålla uppsikt över.

Familjerabatt

Det finns flera operatörer som erbjuder familjerabatt vilket kan vara ett bra alternativ om man även har ungdomar i familjen som ofta surfar på nätet. Det innebär att hela familjen delar fritt på surftiden, vilket kan innebära minskade kostnader och samtidigt ger större kontroll över familjens mobilanvändande. Dock är det viktigt att läsa villkoren ordentligt så att inte ett familjeabonnemang blir dyrare i längden.

Pensionärsrabatt

Som pensionär finns det möjlighet att erhålla en pensionärsrabatt, även kallat seniorrabatt, som gör att det blir lite billigare att använda sig telefon.

Studentrabatt

För studenter så finns det en studentrabatt man kan ta del av hos de flesta mobiloperatörer. En studentrabatt innebär vanligtvis att man kan erhålla lite mer data för surf.

En person som använder en iPhone med ett billigt mobilabonnemang.

Andra saker att tänka på vid val av mobilabonnemang

Utöver att minska dina kostnader och därmed spara pengar genom att byta abonnemang så finns en del andra saker du bör tänka på vid val av mobilabonnemang. Du bör välja ett abonnemang som du vet har täckning där telefonen ska användas. Om möjligt så bör du välja ett mobilabonnemang som inte har någon bindningstid eller en kort bindningstid så att du snabbt kan byta om du hittar ett bättre och billigare erbjudande.