Spar pengar på dina försäkringar

De allra flesta hushåll har idag ett flertal försäkringar som exempelvis hemförsäkring, bilförsäkring, båtförsäkring, fritidshusförsäkring, pensionsförsäkring och andra typer av försäkringar. Om man har försäkringar hos olika försäkringsbolag finns det ofta möjligheter att planera sina försäkringar bättre och på så sätt spara in en del pengar.

Samla försäkringar hos ett försäkringsbolag

Ett sätt att spara pengar på dina försäkringar är att samla alla dina försäkringar hos ett försäkringsbolag vilket gör att du kan erhålla en mängdrabatt på mellan 10 – 20 procent på totalkostnaden för dina försäkringspremier. Börja med att titta på dina försäkringar och gör en kostnadsberäkning över hur mycket dina premier blir totalt hos varje försäkringsbolag för samtliga dina försäkringar.

Förhandla om dina försäkringar

Kontakta därefter det försäkringsbolag som har den lägsta totalkostnaden för alla dina försäkringar och förhandla om att erhålla en rabatt mot att du lägger alla dina försäkringar hos detta försäkringsbolag. Ofta går det att spara betydande med belopp varje år genom att samla alla försäkringar hos ett försäkringsbolag och därigenom erhålla en rabatt på totalsumman. En annan fördel med att samla alla försäkringar hos ett bolag är att du endast får en faktura att betala.

Viktigt att göra en ordentlig kostnadskalkyl

Dock kan det finnas tillfällen då det är mer lönsamt att sprida ut sina försäkringar hos flera försäkringsbolag. Därför är viktigt att man gör en ordenlig kostnadskalkyl innan man lägger över alla försäkringar hos ett försäkringsbolag så att man verkligen spar pengar på sina försäkringar.

Jämför försäkringar hos flera försäkringsbolag

Har du alla dina försäkringar samlade hos ett försäkringsbolag får du ofta en mängdrabatt på dina totala försäkringspremier vilket ofta kan vara en bra affär. Tyvärr så kan priserna hos försäkringsbolagen skilja stort för enskilda försäkringar som exempelvis en bilförsäkring, motorcykelförsäkring, husdjursförsäkring, hemförsäkring eller någon annan typ av försäkringar.

Det gör att en enda försäkring kan vara flera 1000-lappar billigare varje år hos ett försäkringsbolag jämfört med vad den kostar hos andra bolag. När försäkringspremierna för enskilda försäkringar skiljer sig åt med stora belopp så blir det oftast billigare att sprida ut sina försäkringar hos flera bolag.

Hitta de bästa premierna för dina försäkringar

Enklast är att ta fram alla försäkringar som hushållet har och sedan besöka en jämförelsesajt för att där jämföra priser för varje enskild försäkring. Då det kommer till fordonsförsäkringar så kan det skilja flera tusen kronor i premier varje år beroende på olika försäkringsbolags villkor. Man behöver också jämföra andra saker som exempelvis försäkringsbolagens villkor kring varje försäkring och kostnader för självrisker.

Ett träd som har förstört vindrutan på en bil som är försäkrad med bilförsäkring.

Kontrollera så att du inte är dubbelförsäkrad

När man jämför försäkringar bör man även passa på att kontrollera om man är dubbelförsäkrad inom något område. Det kan hända att man har en försäkring som redan täcks av en annan försäkring, exempelvis genom en försäkring som man har genom arbetet eller facket. Eftersom man normalt endast kan få ersättning från ett försäkringsbolag är det onödigt att ha fler än en försäkring för vissa objekt. Genom att säga upp dubbletter kan man också spara en hel del pengar varje år.