Välja bästa bolån och spara pengar

När man ska köpa en fastighet eller bostadsrätt kan man ansöka om och få ett bolån med låg ränta för att finansiera en större del av köpet. Vanligtvis får man låna upp till 85 % av fastighetens marknadsvärde. De övriga 15 % av köpeskillingen ska betalas som en kontantinsats och kan finansieras av andra typer av lån, ofta med lite högre ränta, om man själv saknar kapital. Man kan även få ett bolån om man ska renovera eller bygga om sin fastighet. För ett bolån så lämnar man fastigheten som säkerhet för lånet.

Att hitta det bästa bolånet och därmed spara pengar

Det finns idag ett flertal banker och lånebolag som erbjuder bolån med upp till 60 års amorteringstid. För att hitta det mest förmånligaste bolånet behöver du jämföra lånebolagens villkor men även avgifter och räntor för att hitta det billigaste bolånet. Du kan välja mellan två olika typer av räntor, dels rörlig ränta och dels bunden ränta. Vilken ränta som passar dig bäst kan du läsa mer om nedan.

Rörlig ränta

Du kan välja att ha en rörlig ränta för ditt bolån vilket innebär att räntan följer ränteutvecklingen på marknaden. En rörlig ränta betyder att långivaren justerar räntan utifrån marknaden var tredje månad. Det gör att räntan kan höjas eller sänkas var tredje månad. Genomsnittsräntan för rörlig ränta ligger i dagsläget på mellan 1,15 upp till 1,80 %, beroende på vilket lånebolag som du valt. En fördel med att välja rörlig ränta är att du kan säga upp ditt bolån och byta till ett annat lånebolag med bättre villkor exakt när du vill.

Rörlig ränta är en ränta som kan stiga under vissa perioder vilket leder till att hushållet får mindre pengar över varje månad att leva för. Andra perioder sjunker räntan vilket istället ger lite mer pengar över att röra sig med.

Illustration över ett bolån som tas på ett hus.

Bunden ränta

Om du istället vill veta hur mycket du ska betala i ränta kan du istället binda din ränta på mellan 1-10 år. Då har du en fast ränta för avtalsperioden vilket innebär att du inte berörs om räntan skulle gå upp, som då Riksbanken ändrar reporäntan. I gengäld så kan du inte heller ta del av de förmåner som en sänkt ränta innebär under perioden. Att binda räntan kan vara tryggt för de hushåll som vill ha full kontroll över hur mycket de ska betala för lånet och som kanske inte har utrymme för höjda räntor. En nackdel med att binda sin ränta över 1-10 år är att du inte kan säga upp avtalet i förtid, utan att det medför höga straffavgifter.

En bunden ränta ligger i genomsnitt högre än en rörlig ränta men innebär att du slipper toppar som leder till att du under vissa perioder behöver betala dyra räntor.

För att hitta de allra senaste räntorna från alla banker som erbjuder bolån kan vi rekommendera denna sajt som jämför bolåneräntor.